Kirjoittaja: Kaitsu / Karma Lamsijärvi

Tervetuloa radan varteen!

Näin derbyä livenä ekan kerran marraskuussa 2015. Pasilassa oli silloin peräkanaa Suomi Cupin finaalit sekä ranskalaisten vieraiden kunniaksi järjestetty tuplahedari Hit me like one of your French girls. Kävin katsomassa molemmat tapahtumat.

Jo näissä peleissä kiinnitin huomiota tuomareihin. Pelaajat eivät olleet ainoita, jotka briljeerasivat poskettomilla derbynimillään. Raitapaidoissa komeili sellaisia nimiä kuin Jay Stark ja Dire Wolff, jotka olivat Game of Thronesilla kyllästetyille aivoilleni mieleen. Eikä siinä kaikki. Näiden ja muiden miesoletettujen tuomarien joukossa näytti olevan myös useita naisia. Erityisen hyvin painui mieleen tuomari, jonka kypärän alta laskeutuivat pitkät mustat hiukset. Aloitettuani fresarikurssilla meni muutama kuukausi ennen kuin sain kaivettua noiden tapahtumien miehistölistat esiin ja pääteltyä, että kyseinen tuomari oli Dr No-No.

Täytynee siis kreditoida oman tuomarinurani alkukimmoke No-Nolle. Usein tuntuu, että hämmentävän pienet asiat ratkaisevat hämmentävän isoja asioita. No-Non tukka ja oletettu sukupuoli. Representaatio. Nämä jutut ovat usein myös tosi sivuseikkaisia. Ulkomusikaalisia, niin kuin sillä alalla sanottaisiin. Yritän itse tehdä pienen osani ja välittää sellaista kuvaa, että tuomarointi on kivaa ja se on mahdollista kaikille. Tästä ajatuksesta on lähtöisin tämä kirjoitus. Kirjoitan mielessäni eritoten alkeiskurssilaiset ja kurssien vetäjät sekä aloittelevat pelaajatuomarit, mutta toivon, että kirjoituksesta hyötyvät muutkin.

Kuvateksti: Edustuksella on väliä. SM-sarjan edellisen kauden toinen päätuomari Greta Palander ja HNSO Kyllikki Kyy.

Monia seuroja vaivaa pula tekijöistä. Oma päätuomari on kenties kertakaikkisen ylityöllistetty. Tai ehkä sitä ei ole olemassakaan. Aloitteleva tuomari tippuu tyhjän päälle. Innostusta löytyy, mutta se kantaa vain aikansa, jos muuta ei ole tarjolla.

Sosiaalinen kanssakäyminen onkin tärkeä osa kenen tahansa tuomarin oppimisprosessia. Refemiehistö on parhaimmillaan yhdet seitsemän- tai kahdeksanosaiset aivot, jotka positioituvat toisensa huomioiden ja ennakoivat asioita ennen kuin ne tapahtuvat. Onneksi on kuitenkin paljon asioita, joita pystyy harjoittelemaan itsekseenkin, jos esim. etäisyys estää säännölliset kokemukset raitapaitaisten ystävien kanssa. Näihin voi tutustua tarkemmin tämän artikkelin lopussa.

Toimitsijatoiminta on kuuma peruna paitsi valtakunnallisesti, myös kansainvälisesti. Tämä ehkä helpottaa yksittäisen toimijan yksinäisyydentunnetta. Keskustelua käydään lukuisissa Facebook-ryhmissä, joissa tavoittaa kokeneita tekijöitä. Linkkaan muutaman niin ikään tämän postauksen loppuun. Suomeen ollaan myös perustamassa omaa seuroista riippumatonta toimitsijayhdistystä, jonka tarkoitus on edistää koko maan toimijoiden yhteistyötä ja koulutustoimintaa.

Toisinaan kuulee, että ihmisiä kiinnostaisi kokeilla tuomarointia, ellei se olisi niin pelottavaa. Hirvittää kämmäämisen riski, tuntuu, että heti kerralla pitäisi osata yhtä hyvin kuin kokeneet tuomarit. Tietenkään se ei mene niin. Se, että ei näe mitään, on ihan yhtä tärkeää kuin se, että näkee jotain. Valtaosa esim. OPR:n duunista tulee kattamisesta. Katetaan tietty alue, jota ei katso kukaan muu kuin juuri sinä. Se nyökyttely tarjoaa tärkeää dataa sisäradan jengille ja oikeastaan koko derby-yhteisölle. Se nyökkäys vahvistaa, että se luistin pysyi ilmassa koko sen ajan kun meni rataviivan ulkopuolella.

Kyse ei myöskään ole sitoutumisesta. Se, että kerrot scrimmissä päätuomarille haluavasi kokeilla tuomarointia, ei tarkoita, että olet nyt päätoiminen tuomari ja velvollisuutesi on tavoitella playoffeja tai edes SM-sarjaa. Mitä laajempi pooli meillä on ihmisiä, jotka silloin tällöin ripustavat pillin kaulaansa scrimmissä, sitä helpommin löytää siitä poolista 1-2 ihmistä auttamaan vaikkapa yhdessä pelissä, joka muuten olisi tavattoman vaikea staffata.

Joten jos hitustakaan kiinnostaa, tervetuloa kokeilemaan! Tartu raitapaidan hihaan ja nykäise. Seeprat ovat lupsakkaa porukkaa!

Aloittelevan tuomarin opas:

Yksi tuomarin tärkeimmistä jutuista on luonnollisesti luistelutekniikka. Aloittelevat tuomarit usein sijoitetaan liikkuvimpiin positioihin, kuten OPR ja JR. Siinä missä pelaajat harjoittelevat pysymään pystyssä, kun kahtakymppiä luisteleva jammeri läsähtää kylkeen, tuomarin luistelun kulmakivet ovat hiukan erityyppisiä.

Useimmat ovat nähneet kovaa takaperin luistelevan OPR:n, ja se onkin yksi osa tuomarin erityisosaamisista. Paitsi takaperin, kannattaa harjoitella myös sivuttain luistelua. Tässä blokkerin perusharjoitus träkkääminen toimii hyvin. Sen lisäksi kannattaa opetella myös sidesurffausta. Käytännössä tuomarin rintamasuunnan olisi hyvä olla aina rataan päin, joten mitä tottuneempi on liikkumaan sivuttain, sitä luontevammin tämä sujuu.

Yksittäisistä jarrutustekniikoista tuomari hyötyy eniten turning toe stopista ja t-stopista. Tämä poikkeaa selkeästi aurajarrutuksesta, pelaajan kulmakivestä. Tuomari tarvitsee etenkin sisäradalla kapeaa jarrutusta. T-stop hidastaa kierrokselta saapuvan JR:n vauhdin sopivasti jammerin iskeytyessä pakkaan.

Turning toe stopin kautta päästäänkin toiseen aspektiin tuomarin tärkeimmistä luisteluominaisuuksista, nimittäin dynaamisuuteen. Tuomarin on aina oltava valmis vaihtamaan suuntaa lennosta, kun taakse kierrätettävä pelaaja sinkoutuu ulos radalta. Tämä luonnistuu näppärimmin turning toe stopeilla. Suosittelen tekemään itsensä hulluksi sprinttailemalla edestakaisin. Toinen harjoitus on ottaa kaveri jammeriksi radalle ja harjoitella hänen perässään pysymistä esim. ykkössuoralla. Se on joko älyttömän hauskaa, tai sitten tulette molemmat hulluiksi. Todennäköisesti kumpaakin.

 Kuvateksti: Maailman huipulla. Kallion kasvatti Total Miscall tuomaroimassa WFTDA-pudotuspeleissä A Coruñassa syksyllä 2018.

Kun luisteluosuudesta on päästy, lienee tarpeen mainita itsestäänselvyys, eli sääntöjen lukeminen. Sääntöjen itsensä lisäksi on syytä tutustua myös paitsi casebookiin, myös WFTDA:n muuhun toimitsijoita koskevaan materiaaliin. Se on semisti tylsää puuhaa, jos ei ole tosielämän esimerkkejä. Sen kaveriksi kannattaakin ottaa videot. WFTDA jakaa joka vuosi YouTube-kanavallaan kaikki vuoden playoffien ja champsien pelit. Niiden kautta pääsee seuraamaan lajin kerman tapaa tehdä asioita. Kotimaisena esimerkkinä RDF on striimannut SM-sarjan kauden 2018-19 pelit omalla YouTube-kanavallaan. Siellä pääsee katsomaan esimerkiksi allekirjoittaneen epäselvää huitomista.

Kaikkein paras tapa tietenkin on se perinteinen, eli kokeneempiin tyyppeihin tutustuminen. Scrimmeissä kannattaa käydä niin usein kuin pääsee. Tuomaroinnin lisäksi suosittelen painokkaasti harjoittelemaan myös NSO-hommia. Parhaat tuomarit tuntevat koneiston kaikki osat. NSO-positioita hakemalla voi päästä peleihin, joihin ei aivan vielä pääse tuomarina. Mitä paremmin suoriudut näistä keisseistä, sitä paremmin jäät mieleen.

Kuvateksti: Koneiston osia. Euroopan keskeisimpiin tuomareihin lukeutuva Esa Pajari NSO-hommissa. Raidoissa SquiD. 

Monilla NSO-positioilla on myös suora linkki tuomarointiin. Scoressa pääset seuraamaan kärppänä JR:ääsi, penalty trackaamalla käsimerkit tulevat tutuksi ja JT:n paras kaveri on HR. Itse pääsin jam timaamaan Rovaniemellä yhtä Mount Referestin viimeisistä peleistä ja Helsingin Pride-scrimmissä jo aiemmin mainitun No-Non vihoviimeistä scrimmiä. NSO:na pääsee tutustumaan piireihin ja positiosi hanskaamalla helpotat HNSO:n hommia huomattavasti.

Kysyvä ei tieltä eksy ja se pätee myös tässä. Jos kokeneen vieraan tuomarin puhutteleminen tuntuu pelottavalta ja suorastaan häiriköimiseltä, kannattaa muistaa, että oppiminen tapahtuu molempiin suuntiin. Opettaminen ja opastaminen haastaa parhaankin tuomarin aivot miettimään, kuinka itselle selvät asiat selittää toisille. Ehkä juuri sinun kysymyksesi saa heidät tajuamaan jotain ihan uutta! (harva sitä kuitenkaan myöntää, mutta toivossa on hyvä elää)

Tässä vielä lupaamani linkit: 

Seeprahaku: Kaikkien suomalaisten pelien toimitsijahakemukset https://www.facebook.com/groups/277675419049043/

Seepralooshi: Keskustelua tuomaroinnista
https://www.facebook.com/groups/254614261292689/

NSO Finland: NSO-painotteinen, mutta silti laajin näistä kolmesta Suomi-ryhmästä
https://www.facebook.com/groups/NSOFinland/

Roller derby rules clarification and tough questions: Kansainvälinen ryhmä matalan kynnyksen kyselylle. Luettavaa riittää!
https://www.facebook.com/groups/472507266201442/

Jaa roller derbyn ilosanomaa:

Ostoskorisi on tyhjä

Toimitusehdot

Toimitusehdot

Toimitus

Tilaukset pyritään lähettämään mahdollisimman pian, mutta viimeistään viiden arkipäivän kuluessa. Toimitusaika Postin kuljetusaikataulun mukaisesti. Jos toimituksella on kiire, ilmaisethan sen tilauksen yhteydessä niin me yritämme parhaamme mukaan saamaan paketin sinulle mahdollisimman ripeästi. 

Nouto onnistuu aukioloaikojen puitteissa kivijalkaliikkeestä, muutoin sovittaessa.
Jam in the Box
Vaasankatu 6 LH 1
00500 Helsinki

Maksutavat

Nordea
Osuuspankki
Sampopankki
Tapiola
Säästöpankki
S-pankki
Aktia
DanskeBank

Klarna Lasku (palvelun tarjoajan ehtojen mukaan)

Klarna Tili (palvelun tarjoajan ehtojen mukaan)

Asiakaspalautukset

Kaikissa myymissämme tuotteissa on neljäntoista (14) päivän palautusoikeus. Palautuksen postikulut maksaa asiakas. Mikäli kyseessä on vaihto toiseen tuotteeseen, uuden tuotteen postituskulut tulevat ostajalle maksettaviksi.
Muistathan, että tuotteen tulee olla käyttämätön ja täysin uutta vastaavassa kunnossa ja alkuperäispakkauksessaan. Ennen palautusta ota meihin yhteyttä sähköpostitse.

Tilapäisesti loppunut tuote

Jos tuote on päässyt tilapäisesti loppumaan, pyrimme tilaamaan tuotetta lisää, poikkeuksena kuitenkin alennusmyynnissä olevat ja/tai poistuvat tuotteet. Ilmoita kiinnostuksestasi loppunutta tuotetta kohtaan sähköpostitse tai puhelimitse.