Kirjoittaja: Tuisku / Blizzard

Ulkorullailun ja skeittiparkkien ABC

Tuisku / Blizzard johdattelee sinut ulkorullailun ja skeittiparkkien saloihin. Tänä keväänä me lähdetään rampeille ja kaupungin kaduille rullaamaan. Tule sinäkin!

Luistimet ja rullat

Derbyilystä ulkoilmaan siirtyville samat derbyluistimet käyvät uloskin, ellei ole turhan tarkka - pintakolhuja saattaa tulla. Ulkona rullat kuluvat nopeammin ja vanhat derbykäytöstä poistuneet renkaat voivat jatkaa elämäänsä ulkorullina. Rullien kanssa voi toki hifistellä ja aiheesta alla lisää.

Rullat rampeille ja kadulle

  • Pehmeät, isot ja derbyrullia kapeammat renkaat voivat olla miellyttävämpiä matkan taittoon ulkona. Pehmeys vaimentaa tärinää ja iso rengas rullaa epätasaisuuksien yli vaivatta. Niillä on myös mukavampaa hyppiä iskunvaimennuksen vuoksi. Olen käyttänyt 65mm / 78A renkaita.
  • Vanerirampit voivat olla hyvin liukkaita ja varsinkin alussa monet kaipaavat niissä pitoa. Rampeilla edestakainen vauhti on kuitenkin pääasia, ja siten pidolle on rullatessa vähemmän tarvetta. Esimerkiksi 360-pyörähdyksiä opetellessa rullan liukuminen alla voi avustaa pyörähdyksen loppuun saattamisessa. Toisaalta liukkauteen ja lipsumiseen voi joutua hieman totuttelemaan.
  • Skeittiparkkien betonilla pito riippuu pinnan viimeistelystä. Betoni voi olla hyvin karheaa. Pehmeät rullat voivat olla jopa vaarallisen tarttuvat, mutta kovilla renkailla yleensä löytyy sopivasti pitoa betonilla ja jarruttelukin onnistuu.
  • Mikro- ja minirampeilla ja ketteryyskikkailuissa pikkuisemmat rullat pitävät sinut lähempänä maata ja tuovat temppuihin tarvittavaa ketteryyttä. Olen käyttänyt jopa 50mm läpimitaltaan olevia renkaita, jotka ovat todella pienet.
  • Skeittiparkissa isoja muotoja luistellessa isot renkaat auttavat isoissa ilmalennoissa ja vauhdin ylläpitämisessä. Isoja parkkeja on kuitenkin harvassa.

Mitä pukea päälle?

Kypärä on itsellä aina messissä, enkä muitakaan neuvoisi jättämään sitä pois. Lopuista suojista löytyy harkinnan varaa, riippuen miten aikoo luistella ja millainen tausta on. Entisenä roller derbyn pelaajana polvikosketus maahan tulee lihasmuistista ja polvisuojat ovat tarpeen. Kuumana kesäpäivänä kaupunkia halkoessa saattaisin fiilistellä vain kypärä päässä. Minirampeilla kikkailtaessa kaikki suojat ovat tiukasti päällä ja extrana vielä futarin säärisuojat sekä STEAKS shortsit, sillä siinä hommassa kolisee.

Rampeilla kaatuessa tullaan usein takamukselle tai sivureidelle ja siinä ovat monet legginssit revenneet ja peppu hioutunut vereslihalle. Paras valikoida kestävät housut, vaikka riittävän pitkät farkkushortsit tai jegginsit. Pitkähihainen paita auttaa niin ikään ehkäisemään ramppi-ihottumaa, varsinkin, jos kyynärsuojat ovat jääneet kotiin. Tosi rouhealla asfaltilla mulla saattaa olla jopa nahkahanskat kädessä.

Apua! Miten pysähtyä?

Vauhti voi huomaamatta kiihtyä kovaksi alamäessä ja kiireisillä kaduilla voi yllättäen joutua pysähtymään. Tutut rengasjarrutukset harvoin toimivat ulkona, joten kokeile vaikka näitä:

Laskettelu – Alamäessä kurvailemalla siksakkia tien poikki saa vauhtia helposti hidastettua ja kontrolloitua. Ohjaa alempi jalka reilusti edessä, suuntaa jokainen sik-sak kurvi liioitellusti ylämäkeen ja vauhti hidastuu hyvin. Kurvi saa olla iso.

Nurmikko – Suuntaa nurmikkoa kohti, loikkaa ja juokse loput luistimilla. Hätätilassa hiekkakin käy. Meno hieman töksähtää, kun ei enää rullaa, mutta ei haittaa vaikka menisi nurin pehmeällä nurtsilla. Kunnon ninjakuperkeikka toimii myös, miksei.

Jarruttelu stoppereilla ja renkailla – Ulkona kaikki kuluu nopeasti puhki. Maata pitkin laahaavat rengasjarrutukset tuhoavat renkaat hetkessä. En voi tätä jarruttelutapaa suositella, ellei luistelu tapahdu sileällä ja hieman liukuvalla pinnalla, kuten kiillotetulla betonilla/graniitilla tai sileällä laatoituksella kaupungilla. Sama käy stoppereiden, mutta ne ovat halvemmat uusia kuin renkaat. Halvat perusstopperit tai käytöstä poistuneet vanhat derbystopperit sopivat hyvin ulkokäyttöön, sillä niitä voi joutua uusimaan usein.

Tolpat ym. – Hieman holtitontahan se on, kun tarrautuu lähimpään lyhtypylvääseen pyllähtämisen pelossa, mutta se voittaa taatusti kaveriin tarraamisen. Valmistaudu kunnon otteeseen ja pyörähdä tolpan kanssa valssiin. Se käy jopa tempusta.

Kadut kutsuvat

Kaupungin kaduilla on illalla ja hiljaista. Avaa silmät ja näe kotikulmat uudella tavalla: luisteltavaa ja temppuiltavaa löytyy! Näillä pääset alkuun:

Matalat metalliaidat – Ulkoa löytyy matalia ‘reilejä’ ja jopa pehmeää nurmikkoa ympärillä. Näillä on mukava aloittaa ensimmäiset reilikokeilut. Astu aidan päälle, miltä tuntuu tasapainoilu? Hyppää ja liu’u. Nurtsille on hyvä tipahtaa.

Kivipaadet, penkit, reunukset – Loikkaa päälle, hyppää pois! Loikkaa päälle yhdelle jalalle; toinen voi roikkua reunan yli. Rullaa paasi alusta loppuun ja ’shoot the duck’.

Rotvallin reunat ja matalat kiveykset – Hyppy ja klonks, reuna renkaiden väliin ja sulla on stalli. Näillä voi kokeilla melkein kaikkia stalleja mitä rampeillakin. Slidereita ei välttämättä edes tarvitse. Pikkuruisista stopperistalleita extrapisteet!

Suorat ja vinot seinät – Wallride, tietenkin, renkaat seinälle! Myös stoppereilla tehtäviä stabeja on hauska tehdä.

Portaat – Kokeile hypätä portaat alas tai rullata ne takaperin alas.

Betoniporsaat yms. – Näillä voi temppuilla niin pitkälle kuin mielikuvitus kestää. Menisikö flamingo stall stopperilla?

Skeittiparkkiin!

Skeittipuistot ovat täynnä skuutti- ja skeittitaitureita, ja meno näyttää hektiseltä. Miten päästä mukaan? Mistä aloittaa? Ota kaveri mukaan ja muista etiketti. Linjat on in ja sneikkaus on out! Jos beilaat, vuorosi on ohi. Toisin sanoen, skeittipuistojen kirjoittamattomat säännöt on hyvä olla hallussa, niin kaikilla on kivaa.

Tarkkaile aina ensin menoa. Tsekkaa, mitä linjoja ja obstaakkeleita kukin vetää. Huomaa, että jotkut saattavat lähteä kaukaakin parkin toisesta päästä. Eri välineillä usein vedetään erilaisia linjoja. Hetken päästä osaat paremmin ennakoida mistä milloin kukaan tuleekin.

Sneikkaus ei ole kivaa. Se on sitä, kun joku hyppää toisen vuorolla tämän linjalle eli on ‘snake’. Sitä ei katsota hyvällä, sillä yhteentörmäykset ovat vaarallisia. Älä ole snake - tarkista siis, että tie on vapaa.

Käytä vuorosi! Mene rohkeasti, kun vuorosi tulee. Liiallinen odottelu vie vuorosi ja mukaan on vaikeampi päästä. Nuorempia voi joskus joutua muistuttamaan, että nyt on minun vuoroni. Kokeile aluksi samantyylistä linjaa kuin joku muu; silloin muillekin on selkeää, mitä aiot tehdä.

Anna vuoro seuraavalle. Hetken vedettyäsi, tai jos kaadut, vuorosi loppuu siihen. Skeittiparkeissa voi olla vaikeaa löytää omaa aikaa rauhassa hinkata temppua tai taitoa. Monen minuutin pumppausharkat rampilla kannattaa jättää ruuhka-ajan ulkopuolelle. Hiljaisena hetkenä voit omia obstaakkelin ja viilata sitä vaikeinta temppua kaatuilun viemättä vuoroasi.

Juttele muille ja tutustu tyyppeihin. Tämä on paras keino päästä joukkoon mukaan. Kysy vaikka neuvoa, kehu muiden temppuja ja moikkaa, kun lähdet. Ensi kerralla voit jo moikata, kun saavut!

Helsinki, 19.5.

Innostuitko? Tule kokeilemaan stadissa rullaillua ja streettitemppuilua tai muuten vaan hengaamaan Chicks in Bowls Helsingin kanssa sunnuntaina 19.5., matalalla kynnyksellä ja hauskaa pitäen: https://www.facebook.com/events/2248913421997678/

Kirjoittaja on Tuisku eli Blizzard, entinen derbyn pelaaja (Bristol Roller Derby, Team Finland) ja nykyinen skeittiparkkiaktiivi ja extremerullailija Chicks in Bowls Crew:ssa  ja STEAKS Crew:ssa, kotinaan Chicks in Bowls Helsinki

Seuraa seikkailuja

Instagram: https://www.instagram.com/theblizzard54

Youtube: https://www.youtube.com/54TheBlizzard

Kuvissa rullaavat Claire Sharpe, Kerberos ja Tuisku.

Kuvat Tuisku ja Marko Niemelä 

Jaa roller derbyn ilosanomaa:

Ostoskorisi on tyhjä

Toimitusehdot

Toimitusehdot

Toimitus

Tilaukset pyritään lähettämään mahdollisimman pian, mutta viimeistään viiden arkipäivän kuluessa. Toimitusaika Postin kuljetusaikataulun mukaisesti. Jos toimituksella on kiire, ilmaisethan sen tilauksen yhteydessä niin me yritämme parhaamme mukaan saamaan paketin sinulle mahdollisimman ripeästi. 

Nouto onnistuu aukioloaikojen puitteissa kivijalkaliikkeestä, muutoin sovittaessa.
Jam in the Box
Vaasankatu 6 LH 1
00500 Helsinki

Maksutavat

Nordea
Osuuspankki
Sampopankki
Tapiola
Säästöpankki
S-pankki
Aktia
DanskeBank

Klarna Lasku (palvelun tarjoajan ehtojen mukaan)

Klarna Tili (palvelun tarjoajan ehtojen mukaan)

Asiakaspalautukset

Kaikissa myymissämme tuotteissa on neljäntoista (14) päivän palautusoikeus. Palautuksen postikulut maksaa asiakas. Mikäli kyseessä on vaihto toiseen tuotteeseen, uuden tuotteen postituskulut tulevat ostajalle maksettaviksi.
Muistathan, että tuotteen tulee olla käyttämätön ja täysin uutta vastaavassa kunnossa ja alkuperäispakkauksessaan. Ennen palautusta ota meihin yhteyttä sähköpostitse.

Tilapäisesti loppunut tuote

Jos tuote on päässyt tilapäisesti loppumaan, pyrimme tilaamaan tuotetta lisää, poikkeuksena kuitenkin alennusmyynnissä olevat ja/tai poistuvat tuotteet. Ilmoita kiinnostuksestasi loppunutta tuotetta kohtaan sähköpostitse tai puhelimitse.