Kirjoittaja: Jemina Lugora

Mitä sitä sanoisi, hammassuojat suussa?

Sain heti alkeiskurssilla tärkeän vinkin: kannattaa valita derbynimi joka on helppo ääntää vauhdissa hammassuojat suussa. Tämän neuvon antoi ensimmäinen valmentajani ja pitkäaikainen joukkuetoverini Quadracer. (Niin, koittakaapas miten soljuu kieleltä semmoinen nimi hammassuojat suussa. Ei solju.)

Näin tulin tietoiseksi kommunikoinnista roller derbyssä heti kättelyssä. Ja minähän syleilin tätä asiaa välittömästi suurella intohimolla ja päätin kasvaa aivan erityisen hyvän viestijän rooliin. Pelaaja-valmentajana pääsin myös analysoimaan ja edistämään joukkueemme pelien ja treenien aikaista viestintää kokonaisuutena ja monesta eri näkövinkkelistä.
Olen siis alusta asti suhtautunut asiaan määrätietoisesti ja kehittänyt tätä puolta itsessäni ja joukkueissa. Silti, mitä enemmän tulee derbykilometrejä mittariin sitä haastavammalta kommunikointi tuntuu. Nimittäin tarkoituksenmukainen kommunikointi. 


Less is usually more

“Enemmän kommunikaatiota.”

Aina joku sanoo tämän drillitauolla tai pelissä pitissä. Jos ei valmentaja niin joku ketjukaveri. Jos ei kukaan muu niin minä itse luetteloin mitä minun olisi pitänyt sanoa ääneen mutta jäi sanomatta. Mikä siinä on että mikään ei riitä?

Oikeastaan “enemmän kommunikaatiota” on mielestäni vähän harhaan johtavasti sanottu. Kaikki, jotka ovat kanssani pelanneet - kenties nekin jotka minua vastaan ovat otelleet - tietävät että minä pidän radalla ääntä paljon. Viestin myös elein ja kosketuksin mutta ennen kaikkea puheella.

“Joo mulla on tässä pysyy mutta hei kääk nyt jäin tänne jumiin kun mussa on offence mut ei se haittaa aivan hyvin pysyy se siellä ilman minuakin ja kuulkaa nyt hölkkään täs teiän perässä oon kohta taas siinä eipä muuten tullu failure to reformia vaik toi blokkeri kävi kahvilla ku oli elämää suurempi no pack no hei mä oon taas tässä voisin kyllä mennä ohvensee...”

Yllä olevassa pötkössä oli paljon hyödyllistä tietoa mutta siellä oli ehdottomasti runsaammin kaikkea tarpeetonta (eikä kukaan nyt oikeasti radalla kommentoi no calleja, herrattaren pieksut sentään). Mutta miksi se runsas höpötys haittaa, varsinkin kun palaute on jatkuvasti joka suunnasta että enemmän kommunikaatiota? Jos vaan kaikki höpistäis koko ajan mitä mielessä liikkuu, niin eikö se vastaisi tähän kysyntään?

Onnistuneen kommunikoinnin edellytys puhumisen, koskettelun ja elehtimisen lisäksi on sen viestin onnistunut vastaanottaminen. On selvää, että jos pitää muiden äänet alleen peittävää monologia, voi jäädä hyvän kuuntelijan osuus täyttämättä omalta kohdalta. Pahimmillaan sitä vie muidenkin huomion pois niistä asioista, jotka tulisi huomata. Ehkä jollain toisella olisi ollut jotain sisällöllisempää sanottavaa, mutta hän ei vaan saanut suunvuoroa. Kenties siis runsaamman kommunikoinnin sijaan tulisikin pyrkiä parempaan kommunikointiin.

Mistä me sitten keskustellaan? Voiko kuuntelemista treenata?

Ytimekäs ratakommunikaatio ohjaa pelaajat tekemään samaa lopputulosta edistäviä ratkaisuja eli pelaamaan yhteen. Tässäpä kärjistetysti, se miksi siellä radalla on tarpeellista jutella pelin tuoksinassa.

Yksi asia, mikä auttaa olemaan parempi kuuntelija radalla, on puhua etukäteen oman joukkueen tai blokkeriketjun ja jammereiden kanssa, millaisissa tilanteissa kommunikoidaan ja miten mitkäkin asiat viestitään. Näin opitaan odottamaan tietynlaista viestintää tietyissä kohdissa, ja tämä osaltaan helpottaa kommunikointia. Yhdessä treenaava joukkue oppii jatkuvasti tekemään enemmän ja enemmän yhtenäisiä ratkaisuja kesken pelin, jopa sanattomasti. Tämä ei ole kuitenkaan syy vaieta, vaan tämä avaa loistavan mahdollisuuden kehittää rataviestintää seuraavalle tasolle.

Niin että analysoidaan sitä ratapuhetta, yksin ja yhdessä, kehitetään sitä yhtenä olennaisena osana pelitaitoja. Ja ei tietenkään tyydytä pelkästään luetteloimaan asioita jotka eivät toimineet, vaan koitetaan löytää menestyksekkäitä tapoja saada viestityksi olennaiset asiat radalla. Vain oma kekseliäisyytemme on rajana kommunikaation kehittämiselle.

Ja mitä kävi Quadracerille, ehtikö hän offencelle vaikka kukaan ei osannut sanoa hänen nimeään selkeästi ja kuuluvasti? Nopeasti hänelle vakiintui näppärä lempinimi, kovankin munuaishitin vastaanottamishetkellä helposti henkäistävä Nelsi. Yhdessä haasteista puhuminen auttaa löytämään jokaiselle joukkueelle sopivat sanat ja tavat ja yhteenpelaaminen nousee taas nextille levelille.

Jaa roller derbyn ilosanomaa:

Ostoskorisi on tyhjä

Toimitusehdot

Toimitusehdot

Toimitus

Tilaukset pyritään lähettämään mahdollisimman pian, mutta viimeistään viiden arkipäivän kuluessa. Toimitusaika Postin kuljetusaikataulun mukaisesti. Jos toimituksella on kiire, ilmaisethan sen tilauksen yhteydessä niin me yritämme parhaamme mukaan saamaan paketin sinulle mahdollisimman ripeästi. 

Nouto onnistuu aukioloaikojen puitteissa kivijalkaliikkeestä, muutoin sovittaessa.
Jam in the Box
Vaasankatu 6 LH 1
00500 Helsinki

Maksutavat

Nordea
Osuuspankki
Sampopankki
Tapiola
Säästöpankki
S-pankki
Aktia
DanskeBank

Klarna Lasku (palvelun tarjoajan ehtojen mukaan)

Klarna Tili (palvelun tarjoajan ehtojen mukaan)

Asiakaspalautukset

Kaikissa myymissämme tuotteissa on neljäntoista (14) päivän palautusoikeus. Palautuksen postikulut maksaa asiakas. Mikäli kyseessä on vaihto toiseen tuotteeseen, uuden tuotteen postituskulut tulevat ostajalle maksettaviksi.
Muistathan, että tuotteen tulee olla käyttämätön ja täysin uutta vastaavassa kunnossa ja alkuperäispakkauksessaan. Ennen palautusta ota meihin yhteyttä sähköpostitse.

Tilapäisesti loppunut tuote

Jos tuote on päässyt tilapäisesti loppumaan, pyrimme tilaamaan tuotetta lisää, poikkeuksena kuitenkin alennusmyynnissä olevat ja/tai poistuvat tuotteet. Ilmoita kiinnostuksestasi loppunutta tuotetta kohtaan sähköpostitse tai puhelimitse.