Kirjoittaja: Marko Niemelä

Out of the Box: Suomiderby on timanttia

Vuosi 2019 ei oo vielä ehtinyt edes huhtikuulle saakka ja mä oon kuvannut tähän mennessä jo ennätykselliset 9 peliä. 9! Yleensä nää vuoden alut menee siihen, että joukkueet valmistautuu kevään ja kesän turnauksiin ja näin valokuvaajan perspektiivissä se odottavan aika on todella pitkä, aamukampa Big O:n tai Finvitationalin ensivihellyksiin on tammikuun viimeisellä viikolla aivan kohtuuttoman pitkä. Oon yleensä toki käynyt katsomassa oman joukkueeni harjoituksia (HRD) ja toisinaan testaamassa kameravermeitä, että oon ollut sitten valmis kun kausi alkaa, mutta yleensä nääkin sessiot on jäänyt yhteen tai kahteen kertaan. Viime vuonna poikkeuksen teki World Cup, jonka valmistelussa ja co-head-photographeroinnissa (mä oon kohtalaisen varma että tämä ei ole mikään sana) taittui hienosti koko alkuvuosi - tänä vuonna tämä ilahduttava talven selän katkaisija on taas kotoinen SM-sarja. Ja miten hieno sarja se onkin!

Itse pääsarja, divisioona lohkoineen ja juuri käynnistynyt miesten SM-sarja on todella hieno jatkumo tämän lajin kehitykselle tässä maassa. Must on hienoa nähdä, että meillä riittää pelaajia ja joukkueita tänkaltaisen järjestelmän pyörittämiseen, ja erityisen tästä tekee vielä hieno kansainvälinen lisä Pietarilaisen White Night Furiesin osallistuessa 1. divisioonan kamppailuihin. Mitä enemmän joukkueita ja aktiivisuutta, sitä enemmän näkyvyyttä ja sitä kautta enemmän harrastajia!

Oon myös iloinnut siitä, että tämä sarja ja sen menestyjät on huomattu kansallisella tasolla, esimerkkeinä vaikkapa Porvoo Roller Derbyn esiintyminen Uusimaa-lehden urheilusivuilla tai viime vuoden Suomen mestarin Oulu Roller Derbyn osallistuminen Oulun kaupungin ansioituneiden urheilijoiden palkitsemistilaisuuteen. Nää on tärkeitä askeleita kaikki sitä kohti, että murtaudutaan siitä marginaalisesta popkulttuurikuriositeetista kohti oikeaa ja tasavertaista urheilulajia. Lisänä tahdon vielä mainita RDF:n hyvän työn SM-sarjan kehityksen suhteen. Suunta on siis oikea ja puitteita on parannettu huomattavasti - erityisenä helmenä pidän Youtubesta löytyvää RDF:n striimauspalvelua, joka on ollut aivan priimaluokkaa niissä turnauksissa kun kameroita on paikalle saatu. Omasta näkökulmastani tällä hetkellä ainoa kehityksen kohde vois olla kauden ajoitus ja kesto - mä näkisin ehkä miellyttävämpänä sellaisen lätkäkauden mittaisen kokonaisuuden - yhden päivän turnauksia syys-lokakuusta aina kevääseen asti, huipentuen sitten joko finaaliturnaukseen tai SM-viikoille, mihin näitä nyt sitten halutaankin sitoa.

Mut niin, jos ei oo käynyt vielä selville niin mä oon tosi innoissani kyllä tästä sarjasta. Oon ollut aika paljon huitelemassa tuolla ulkomailla ja nää kotimaan sarjat on viime vuosina jääneet vähän paitsioon, siks onkin ollut hienoa ja innostavaa huomata että mimmonen meno täällä on nykyään. Omien kotijoukkueiden menestys on tietty ollut innostavaa - Ampparit on loukkaantumisista ja rosterisiirroista huolimatta olleet vakuuttavassa lennossa ja C-kassuilla on hyvä yhdistelmä kokeneita pelaajia ja nousevia tähtiä pitämässä vauhtia yllä. Ja ne kassujammerit, huh! Toivottavasti nousukiito pysyy loppuun saakka.

Mut sokea pitäis olla, jos ei huomais miten hienosti muillakin joukkueilla menee. Oulu on kyllä teräksinen tälläkin kaudella, siitä ei pääse mihinkään. Pate on maailmanluokan jammeri, jonka pelaamista kannattaa tulla tsekkaamaan pidemmänkin matkan takaa, ja lisäks oululaisten puolustuksen sitkeys ja loppuun asti pelaaminen on erityisen huomioitavaa. Heitä vastaan pelatessa joka ainoa piste on kyllä ansaittu. Turussa taas puolestaan on saatu nitroa bensatankkiin - vaikka pari peliä (sarjan ennakolta kovimpia jengejä vastaan) onkin päättynyt tappioihin, nää kovikset on tehneet sekä Oulun että Amppareiden pelit kovin vaikeiksi. Mä näen kyllä heille loppukaudelle pelkkää hyvää - ja mimmonen jännitysnäytelmä mahtaa tulla toukokuisesta Turku vs Tampere -pelistä näillä näkymin? Tampereesta puheenollen, sielläkin on saatu radalle timanttinen yhdistelmä kokemusta ja uutta. Yks kysymys on kyllä ylitse muiden: miten ihmeessä Ruhis voi olla vuodesta toiseen niin käsittämättömän kova?

Kallion Kinikset taas näyttää kehittyvän koviksi tekijöiksi kevään edetessä. Ilona ja Miia on kova jammerikaksikko, ja erityisesti ilahduttaa nähdä Tsubu taas radalla. Sitten on uus nousija Jyväskylä, joka alkukauden karikoista huolimatta (erityisesti sairastumiset) on ollut musta oikein hyvä, just sellaista tuoretta virettä ja hyvää tekemistä mitä tässä pitää ollakin. Kaikki tietää Hallan hyvyyden ja kovuuden, mutta mun henkilökohtainen fanittelun aihe tälle keväälle on ollut toisen lineupin pivotti Porvali. Pitää puolustusta esimerkillisesti ja starpassin sattuessa on ollut kerta toisensa jälkeen luotettava jammeri. Kyllä näiden kahden huippupivotin varaan voi laittaa paljonkin painoa kevään peleissä.

Ykkösdivaria seurasin tarkemmin yhden turnauksen verran Rovaniemellä, joten ihan niin syväluotaavaa arviota en osaa vielä antaa, mutta se peleistä tarttui mieleen ja mukaan että sekä joukkuehenki että pelaajien henkilökohtaiset taitotasot on sielläkin ihan todella kovaa luokkaa. Sama käy lyhyen striimiotannan perusteella miesten SM-sarjaan - tietysti maininnan arvoista on, että jos mukana on yksi maailman parhaista jammereista (HCQ:n Keiski), pelin viihtyvyysarvo nousee eksponentiaalisesti. Mut tähän myös hot tip - HCQ:n Reksi ei oo kaukana jäljessä. Huhhuh mimmosta jammerisilmäkarkkia siellä tarjoillaan! Mä voin aivan varauksetta suositella kenelle tahansa minkä tahansa sarjatason peliä seurattavaksi, sen verran kovatasoisista kansallisista sarjoista tässä on kyse.

Tuu mukaan, jännitetään yhessä nää kevään kovat viimeiset turnaukset!

Terveisin, 

Marko Niemelä 

Jaa roller derbyn ilosanomaa:

Ostoskorisi on tyhjä

Toimitusehdot

Toimitusehdot

Toimitus

Tilaukset pyritään lähettämään mahdollisimman pian, mutta viimeistään viiden arkipäivän kuluessa. Toimitusaika Postin kuljetusaikataulun mukaisesti. Jos toimituksella on kiire, ilmaisethan sen tilauksen yhteydessä niin me yritämme parhaamme mukaan saamaan paketin sinulle mahdollisimman ripeästi. 

Nouto onnistuu aukioloaikojen puitteissa kivijalkaliikkeestä, muutoin sovittaessa.
Jam in the Box
Vaasankatu 6 LH 1
00500 Helsinki

Maksutavat

Nordea
Osuuspankki
Sampopankki
Tapiola
Säästöpankki
S-pankki
Aktia
DanskeBank

Klarna Lasku (palvelun tarjoajan ehtojen mukaan)

Klarna Tili (palvelun tarjoajan ehtojen mukaan)

Asiakaspalautukset

Kaikissa myymissämme tuotteissa on neljäntoista (14) päivän palautusoikeus. Palautuksen postikulut maksaa asiakas. Mikäli kyseessä on vaihto toiseen tuotteeseen, uuden tuotteen postituskulut tulevat ostajalle maksettaviksi.
Muistathan, että tuotteen tulee olla käyttämätön ja täysin uutta vastaavassa kunnossa ja alkuperäispakkauksessaan. Ennen palautusta ota meihin yhteyttä sähköpostitse.

Tilapäisesti loppunut tuote

Jos tuote on päässyt tilapäisesti loppumaan, pyrimme tilaamaan tuotetta lisää, poikkeuksena kuitenkin alennusmyynnissä olevat ja/tai poistuvat tuotteet. Ilmoita kiinnostuksestasi loppunutta tuotetta kohtaan sähköpostitse tai puhelimitse.