Kirjoittaja: Merita Miftari

Alkeishuumaa

Monen vuoden mietiskelyn jälkeen oli oikea aika tullut vastaan ja sain itseni pisteeseen, jolloin ilmoittauduin Roller Derbyn alkeiskurssille.

Muutaman viikon päästä siitä jännitys oli mieletön ja löysin itseni lauantaina Pasilan urheiluhallista klo. 9.00 aamulla etsimässä itselleni lajin harrastajan avustuksella oikean kokoiset vuokrareleet päälle.

Ennen kuin viimeinen suoja eli kypärä oli päässä, katsoin muita edistyneitä rullailijoita ja muistan ajatelleeni ” toi näyttää niin aistilliselta”.

Aistillisuus ei ole varmastikaan ensimmäinen ajatus mikä tulee monelle mieleen katsoessaan Roller Derbyä, mutta minulle se kehonhallinta ja leikkisyys, jonka rullat toivat, oli aistillisuutta parhaimmillaan.

Uskaltauduin vihdoin nousemaan molemmille jaloilleni, jossa kahdeksan rullaa alkoi pyörimään tottuneesti ja olo oli kuin vastasyntyneellä Bambilla, joka nousee ensimmäistä kertaa jaloilleen. Polvet tutisivat ja vatsassa möyri pelko kaatumisesta.

Onneksi tämä pelko ei ollut vaan minun päässäni vaan tietysti kaikki muutkin aloittelijat kokivat saman pelon, ja se oli ensimmäisten tuntien ydinoppi; kaatumaan opettelu.

Kun olin tahallisesti lennellyt polvilleni ja ei niin tahallisesti perseelleni huomasin pelon ja jännityksen hellittävän. Ja tapahtui kuten viisaissa kirjoissa sanotaan; kun kohtaat pelkosi silmästä silmään, pelko katoaa.

En tietenkään tarkoita, että siltä istumalta opin kaiken luistelusta tai että en olisi enää pelännyt vaan alkoi muodostua muita korvaavia tunteita. Kaatuminen ei välttämättä tarkoittanut, että sattuu pirusti ja vaikka sattuikin se ei ollut huonoa kipua vaan euforian tunnetta, joka valtasi kehon ja sai minut tuntemaan itseni vahvaksi. Halu nousta uudestaan rullille vei voiton varsinkin, kun valmentajat olivat hyvin päättäväisiä sen suhteen, että kaikki kyllä oppisivat tämän taidon.

Kaipa se oli se samainen tunne, jonka Roller Derby -tyypit kuvailevat suunnilleen kaikissa Youtube -videoissa, joita olen katsonut. Tuo voimaantumisen tunne, jonka saatat tuntea, kun olet fyysisesti tai henkisesti ylittänyt itsesi ennenkokemattomalla tavalla.

Kehoille, jotka syntymässä määritellään naisten kehoiksi tämä fyysisyyden voiton kokeminen on edelleenkin (vaikka kuinka liberaalisessa yhteiskunnassa elämmekin) melko harvinainen tunne. Naisiksi ja tytöiksi kasvatettuja yksilöitä ei nimittäin opeteta kokemaan omaa kehollisuuttaan niin fyysisesti kuin mitä tämän tyyppinen kontaktilaji kaipaa. Olemme tottuneet välttämään kehollista kipua ja kontaktia muihin kehoihin pienestä saakka. Tyttöjä ei kehoteta joukkueurheilun pariin saatikka, että niitä olisi hirveästi edes tarjolla. Vuosisatojen harjoitettua aivopesua on tietysti vaikea päihittää muulla kuin sillä, että menee ja tekee jotakin niin päätöntä kuten harjoittelee tönimistä ja tönityksi tulemista, kaatumista ja nousemista aina uudestaan pystyyn. Siis niitä samoja asioita, joita pojat tekevät pienestä saakka ja mihin heitä kannustetaan. Ja kun teet tämän tarpeeksi monta kertaa ja alat venyttämään niitä fyysisiä rajoitteita, jotka oikeastaan ovat vaan meidän omissa pääkopissamme, niin jopa neljänkympin kynnyksellä oleva keho, joka on syntymässä määritelty naisen kehoksi, voi kokea aivan uudella tavalla kehollista ja mentaalista voimaantumista.

Opin myöhemmin lajin historia selaillessani, että roller derbyn yksi kulmakivi on do it ur self- asenne. Seurat ovat täysin jäsentensä pyörittämiä vapaaehtoisvoimin ja rakkaudesta lajia kohtaan. Näitä pikkuseuroja tukee kansainvälinen kattojärjestö, jonka sateenvarjon alla ne nauttivat yhteisön tarjoamaa turvaa ja tukea.

Lajin yksi keskeisimmistä piirteistä on hyväksyä kaikki sellaisina kuin kukin yksilö sattuu olemaan. Queer ja feministiset näkökulmat ovat taustalla vaikuttavia aatteita, joita jotkut seurat nostavat enemmän esiin, kun toiset. Kaikki kehot ovat tervetulleita kunhan on herkkänä erilaisuudelle, sillä lajissa jokaiselle löytyy oma pelirooli, riippumatta minkä kokoinen tai muotoinen on. Ja tässä mielessä parasta on ollut huomata se, että se ei ole suvaitsevaisuutta, jota nämä tyypit haluavat välttämättä edustaa vaan pyrkimystä aitoon erilaisuuden kohtaamiseen, jonka kautta vasta aito ymmärrys mielestäni syntyy.

Eli jos haluat kokea jotakin fyysistä ja mahdollisesti löytää yhteisön, jossa tekemistä riittää, vaikka millä mitalla tämä olkoon lajisi. Mutta muista; se saattaa imeä sinut hetkessä mukaan, kunhan vain antaudut ja pysyt mukana tiedontulvassa, joka puskee monesta lähteestä.

Kaiken maailman tapahtumia, pelin katselu iltamia, askartelukerhoja ja monia muita mahdollisuuksia tutustua seuran tyyppeihin, on jatkuvasti tarjolla.


Jaa roller derbyn ilosanomaa:

Ostoskorisi on tyhjä

Toimitusehdot

Toimitusehdot

Toimitus

Tilaukset pyritään lähettämään mahdollisimman pian, mutta viimeistään viiden arkipäivän kuluessa. Toimitusaika Postin kuljetusaikataulun mukaisesti. Jos toimituksella on kiire, ilmaisethan sen tilauksen yhteydessä niin me yritämme parhaamme mukaan saamaan paketin sinulle mahdollisimman ripeästi. 

Nouto onnistuu aukioloaikojen puitteissa kivijalkaliikkeestä, muutoin sovittaessa.
Jam in the Box
Vaasankatu 6 LH 1
00500 Helsinki

Maksutavat

Nordea
Osuuspankki
Sampopankki
Tapiola
Säästöpankki
S-pankki
Aktia
DanskeBank

Klarna Lasku (palvelun tarjoajan ehtojen mukaan)

Klarna Tili (palvelun tarjoajan ehtojen mukaan)

Asiakaspalautukset

Kaikissa myymissämme tuotteissa on neljäntoista (14) päivän palautusoikeus. Palautuksen postikulut maksaa asiakas. Mikäli kyseessä on vaihto toiseen tuotteeseen, uuden tuotteen postituskulut tulevat ostajalle maksettaviksi.
Muistathan, että tuotteen tulee olla käyttämätön ja täysin uutta vastaavassa kunnossa ja alkuperäispakkauksessaan. Ennen palautusta ota meihin yhteyttä sähköpostitse.

Tilapäisesti loppunut tuote

Jos tuote on päässyt tilapäisesti loppumaan, pyrimme tilaamaan tuotetta lisää, poikkeuksena kuitenkin alennusmyynnissä olevat ja/tai poistuvat tuotteet. Ilmoita kiinnostuksestasi loppunutta tuotetta kohtaan sähköpostitse tai puhelimitse.